Actes en homenatge a la Dona Treballadora

Amb un acte al Centre Cultural i el descobriment d’una placa a les bambuneres

La celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora va comportar ahir una jornada de reconeixements i actes en memòria de les antigues treballadores del Bambú, les populars “bambuneres”, en representació de les treballadores del paper de totes les empreses d’Alcoi i en homenatge a totes les dones, treballadores a empreses i comerços o a les llars de tot el món.

(Us adjunte l’enllaç al vídeo de la intervenció d’Anna Serrano).

 

A les 19:00 h, al Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi, es van reunir en un emotiu acte l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés, la Regidora de Cultura i Dona pel Bloc-Compromís, Anna Serrano, i el Director de l’Arxiu Municipal, Josep Lluís Santonja, amb un nombrós públic interessat, entre les que es contaven un bon grapat de les antigues treballadores del Bambú, dones d’entre 93 anys fins prop de 50. Totes amb ganes de recordar vells temps i retre un homenatge merescut a l’esforç de tantes i tantes treballadores.

Josep Lluís Santonja fa fer un repàs històric de l’activitat industrial en general i paperera en particular i l’important paper de les dones en aquesta activitat, i en el que no van faltar anècdotes, tristes i divertides, celebrades i comentades per les assistents.

A continuació, Anna Serrano va exposar el seu punt de vista respecte a la celebració, posant el punt en la necessitat de “impulsar la igualtat real als drets laborals, socials, polítics o culturals, de les dones respecte els homes. Sobretot en una situació de crisi i retalls de drets socials i laborals com l’actual, en la que les dones la pateixen més especialment”. Per a la Regidora, “era just que la ciutat honorara la memòria d’aquestes dones com a símbol de la lluita de les dones treballadores d’Alcoi”. Va afegir també que l’homenatge s’havia de fer, òbviament, extensiu a totes les dones, perquè totes ho són, de treballadores, no només a les fàbriques, sinó també a les feines de la llar i l’educació dels xiquets. Com la Regidora va apuntar, hem de fer perquè les noves generacions continuen acostant-se a l’ideal d’igualtat i els homes participen més activament en aquestes feines.

L’Alcalde d’Alcoi va reforçar aquestes paraules afegint dades concretes, com el percentatge menor que cobra una dona en comparació a un home per un mateix lloc de feina, o el baix nombre de dones en càrrecs directius.

A les 20:00 h dues de les bambuneres més majors van descobrir una placa a la façana d’AITEX (l’antic edifici de Papereres) on quedava patent el reconeixement d’Alcoi i el Col·lectiu “8 de març” dedicava uns bonics versos a “les xiques del Bambú”.

 

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *