Compromís proposa una nova taxa d’aigua basada en el consum per persona

Fa molt de temps que Compromís proposa en l’Ajuntament que el sistema de facturació actual de la taxa d’aigua domèstica siga revisat. Segons declara la regidora Anna Climent: «Si es fa pagar a la gent pel consum d’aigua per habitatge, es penalitza a les famílies nombroses que són estalviadores».

En l’actualitat la facturació està organitzada per trams de despesa de m3 d’aigua consumida, el primer bloc són 15m3 (a 0’3627 €/m3) i el 2n de 42 m3 (a 0’6265 €/m3). Òbviament si només consumeixes el primer bloc és més barat però si arribes al segon bloc el preu es dispara. Però clar, açò es fa segons cada comptador, és a dir, no es té en compte si en un mateix habitatge viu una sola persona o una família nombrosa. Compromís considera que aquesta situació és gravosa i injusta i des de fa molts anys que proposa al govern que actualitze el sistema de tarificació de l’aigua basant-se en el consum per persona i no en el consum per habitatge. Climent aclareix: «El govern sempre ens ha dit que el que proposa Compromís és irrealitzable, però ara volem suggerir que s’aplique la tarificació per persona tal i com fa la ciutat de Màlaga».

La proposta de Compromís és d’establir un sistema de facturació en funció de 5 m3 per inquilí amb una fórmula de reducció, per exemple en el Bloc 1: 5 m3 si viu 1 persona; 10 m3 si viuen 2 persones, 13 m3 si viuen 3 persones…, el Bloc 2 també estaria calculat en funció dels membres empadronats en l’habitatge. Lògicament açò implicaria que en cada habitatge estigueren declarats i censats tots els membres que hi viuen en el padró municipal. Des de Compromís som conscients de la dificultat de la implantació d’aquesta nova taxa, però considerem que és una bona manera d’actualitzar el padró municipal i incorporar a tots els estudiants i treballadors que venen a viure a la nostra ciutat (pisos d’estudiants, pisos on només es viu una part de l’any, gent no empadronada, … ) Indica Climent: «Si altres ciutats com Màlaga ho han pogut resoldre nosaltres també, Alcoi ha d’apostar per la línia de no gravar en excés als alcoians».

L’empresa de subministrament de Màlaga ha reconegut que amb aquesta nova facturació han baixat els seus ingressos per subministrament, primer perquè és més just i segon perquè la gent, sabent que té un consum establert per persona, es fa més estalviadora perquè ja quasi mai s’arriba al bloc 2. També s’ha donat el cas de gent que viu sola i estava acostumada a balafiar aigua i ara paga més fins que no establisca uns nous costums de consum. La ciutat de Màlaga també té en marxa un sistema d’ajudes específiques per a solucionar casos específics en què la taxa per habitant discrimina a les persones.

Compromís per tant proposarà al govern una modificació de la taxa de consum d’aigua que, segons declara la regidora: Fa molt de temps que li devem a la ciutadania aquesta modificació en la taxa d’aigua que en l’actualitat no bonifica els estalviadors i hem d’assumir tots els canvis que la seua implantació.

Anna Climent i Montllor

Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *